jak przygotować kompost

Jak przygotować kompost – 9 prostych kroków

Pomysłów na to jak zrobić kompost, może być wiele. Ale jeśli chcemy uzyskać naprawdę wartościowy i uniwersalny nawóz, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad.


A więc zaczynamy, jak przygotować kompost?

  1. Kompostownik nie może być założony w formie dołu. To musi być wyniesiona nad poziom gruntu pryzma lub zbiornik, do którego może swobodnie dopływać powietrze.
  2. Powstający kompost powinien mieć styczność z gruntem, aby organizmy glebowe mogły do niego swobodnie napływać. Dlatego nie należy zakładać pryzmy na betonie, kamiennej posadzce itp. Tego jak zrobić kompost powinniśmy uczyć się obserwując naturalne procesy rozkładu.
  3. Materiał najgrubszy należy umieścić na spodzie. Rozdrobnienie materiałów wpływa na przyspieszenie procesu kompostowania.
  4. Dokładane warstwy należy przesypywać warstwą ziemi ogrodowej lub dojrzałego kompostu. Nie ubijamy dodawanego materiału. Swobodny dostęp powietrza jest bardzo ważny dla prawidłowego i szybkiego rozkładu.
  5. Nie wolno dopuścić do całkowitego przeschnięcia kompostu. Zatrzyma to i opóźni procesy rozkładu.
  6. Ale nie wolno też tworzącego się kompostu „utopić” przez nadmierne podlewanie. Brakuje wtedy w pryzmie powietrza.
  7. Jeśli dodajemy różne startery i przyspieszacze kompostowania, to zwróćmy uwagę na ich skład. Niektóre zawierają nawozy mineralne i jeśli zależy nam na uprawie eko, to te się dla nas nie nadają. Powinny zawierać szczepy bakterii przyspieszających proces kompostowania i to w zasadzie wszystko. Ten sam efekt otrzymamy dodając dojrzały kompost.
  8. Po ułożeniu pryzmy, przykrywamy ją liśćmi, torfem, sianem, słomą lub workami jutowymi. Pomoże to utrzymać wilgotność pryzmy, ułatwi utrzymanie odpowiedniej temperatury i ograniczy straty azotu.
  9. Czego nie należy dodawać do pryzmy kompostowej: resztek mięsa, ryb, kości, tłuszczów, kolorowych gazet, popiołu po spaleniu węgla i koksu, powlekanych kartonów po sokach i mleku, chwastów z nasionami lub nawet tylko kwitnących, kłączy i korzeni chwastów wieloletnich, zawartości kuwety zwierząt domowych, skoszonej trawy opryskanej herbicydami i innych.