Jaki blat kuchenny do kuchni wybrać

Jaki blat kuchenny do kuchni wybrać?

Jaki blat kuchenny do kuchni wybrać, aby był on praktyczny? W każdej kuchni, nawet najmniejszej, musi znaleźć się miejsce na odpowiedni blat kuchenny. Jest to przestrzeń robocza, na której przygotowuje się poszczególne składniki potraw, ustawia talerze i nakłada jedzenie domownikom i gościom. Dobór blatu kuchennego do wystroju i wymiarów kuchni jest bardzo istotny, a jednocześnie musimy przy tym brać pod uwagę nasze indywidualne preferencje i potrzeby z nim związane. Należy pamiętać, że blat jest jednym z elementów kuchni, który jest najmocniej eksploatowany, dlatego powinien wykazywać się wysoką trwałością i wytrzymałością.


Duża kuchnia to duży blat

Właściciele dużych kuchni, którzy mogą sobie pozwolić na zaaranżowanie nawet kilku oddzielnych blatów, o różnym przeznaczeniu, mogą wybrać estetyczny blat wykonany ze szkła. Będzie on również doskonale nadawał się do kuchni, z której rzadko się korzysta w sposób aktywny. Również ważnym czynnikiem przy wyborze blatu jest to, czy kuchnia jest otwarta czy zamknięta? Więcej o tym w artykule jaka kuchnia jest wygodniejsza. Blaty wykonane ze szkła idealnie komponują się z kamieniem lub drewnem. Trzeba powiedzieć, że łącząc kamienny i szklany blat w jednej kuchni, szklany jego element należy traktować jako miejsce pomocnicze, nie zaś główną przestrzeń do przygotowywania posiłków. Warto również zobaczyć 

Najlepsze materiały na blat kuchenny

Drewniane blaty są ponadczasowe. Stosowano je już kilkaset lat temu i nadal znajdują się one jak najbardziej w użyciu. Mają swój niepowtarzalny urok, wywołują poczucie przytulności w każdej kuchni, choć ich wadą na pewno jest to, że trudniej je pielęgnować od innych blatów.Wytrzymałe blaty drewniane wykonane są z twardego drewna drzew liściastych, mającego wysokie właściwości. Blat powinien być zaimpregnowany w takim przypadku naturalnymi olejami, które skutecznie zabezpieczą go przed szkodliwym wpływem wilgoci, czy też przed zaplamieniem powierzchni roboczej. Najlepiej prezentują się grube, ciężkie blaty drewniane, choć pasują one raczej do większych kuchni, są złym wyborem dla kuchni o słabym oświetleniu.

Nieszablonowym rozwiązaniem dla małej kuchni jest z kolei blat drewniany o grubości około 1-2 cm. Wyróżnia się na pewno swym wyglądem, ale również jest wysoce wytrzymały.

Innym materiałem stosowanym przy produkcji blatów kuchennych, jest stal nierdzewna, która pozwala na szerokie zastosowanie blatu. W takim blacie można zaaranżować komory zlewu, tworząc spójny element kuchni. Można je bezpiecznie użytkować w kuchni – zarówno przy wysokich temperaturach kuchenki, jak i wysokiej wilgotności od zlewozmywaka. Idealną kompozycję tworzą blaty stalowe z nowoczesnymi aranżacjami kuchennych wnętrz.

Jaki blat kuchenny do kuchni wybrać?

W chwili obecnej coraz częściej blaty kuchenne są produkowane z granitu i kwarcu, czyli materiałów charakteryzujących się wysoką wytrzymałością. Bywa, że na blat kuchenny wykorzystywany jest marmur, choć jest to rozwiązanie drogie i luksusowe. Nie wszędzie będzie również taki blat pasował. 

Marmur nadaje się najlepiej na blat dekoracyjny, na którym możemy odstawić przygotowane składniki spożywcze. Należy jednak unikać zetknięcia się powierzchni marmurowych z tzw. substancjami agresywnymi, np. z winem.

Alternatywnym rozwiązaniem jest blat kwarcowy, o podwyższonej wytrzymałości. Jest on odporny na wnikanie substancji takich jak wino, czy nawet sok z buraka. Można do woli wybierać kolor blatu kwarcowego z jasnej palety barw. Blaty tego rodzaju są dziś bardzo modne, przez co spotyka się je w wielu projektach nowoczesnych przestrzeni kuchennych.

Granit jako materiał na blat charakteryzuje się wyjątkową strukturą i rysunkiem. Dzięki temu, że występuje w szerokie palecie barw, znajduje częste zastosowanie w warunkach kuchennych. Może być szary, różowy, zielony, czerwony, a nawet całkiem czarny.